U Zagrebu će se 29 i 30.10.2011. održati 1.međunarodna konferencija Saveza psihoterapijskih udruženja Hrvatske pod nazivom “Istine o psihoterapiji”.

Evo što kažu sami organizaori o konferenciji” Položaj psihoterapeutske profesije, kao i onih koji se njome bave, u Hrvatskoj još uvijek nije uređen zakonskim okvirima što otvara brojna pitanja u struci. Tko se može, a tko ne može baviti ovom profesijom, kakva je izobrazba potrebna za pružanje psihoterapeutskih usluga, što je to psihoterapija uopće – liječenje ili tretman – samo su neka od pitanja na koja Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske ovom konferencijom želi ukazati i pridonijeti njihovu rješavanju.”

Drugog dana konferencije će se održati niz radionica za stručnjake i građane. Radionica pod nazivom “Nije sve u glavi – tjelesna psihoterapija” održat će se u nedjelju od 15:40 – 16:55 i namjenjena je stručnjacima.
Prijave za radionicu su popunjene  - 17 polaznika.

Voditelj radionice su:
Velimir Duganžić (DGIPH)
Aleksandra Stevanović (DGIPH)

Kratak sažetak i opis radionice:

Svijest o senzornom iskustvu samih sebe kao živih tijela je esencijalna za razvoj i održavanje kontinuiteta osjećanja samog sebe. Neuro znanstvena istraživanja u zadnjih dvadesetak godina jasno upućuju na povezanost uma i tijela i međuovisnost tjelesnih stanja i temelja osjećaja sebe. Znanje o međuovisnosti uma i tijela te ulozi tijela u psihoterapiji je izuzetno važno za psihoterapeute neovisno o modalitetu koji u svome radu koriste. Znanje i svjesnost o senzo motornim iskustvima klijenta sa kojim radimo kao i vlastitog senzo motornog iskustva tijekom terapije omogućava razumijevanje i praćenje fenomena koje opserviramo i doživljavamo tijekom terapije. U radionici ćemo kroz dijalog i konkretne iskustvene vježbe potaknuti mogućnost da sudionici kroz vlastito iskustvo steknu nove informacije o kapacitetima i značajkama tijela u psihoterapijskom procesu sa ciljem praćenja i facilitacije promjene.